Paaschberg d’HuZes

Paaschberg ‘d HuZes in acht vragen

Eén van de mooie en spectaculaire onderdelen van Meetig4Life is de Paaschberg d’HuZes. Een ludieke prestatietocht waarbij de Lochemse Paasberg per fiets, het liefst, zes keer beklommen moet worden. Wat is het verhaal hierachter? Acht vragen aan Joost Troost, voorzitter van de Lochemse Wielerclub de Paaschberg.

 

 1. Wat is Paaschberg d’HuZes precies?
  “De Paaschberg d’HuZes  is een ludieke prestatietocht  voor fietsers van alle leeftijden. Net als bij de Alpe d’HuZes is het de uitdaging om zes keer een berg te beklimmen over een vastgelegd parcours. Bij de Paaschberg wordt dit een mountainbike-parcours.”

 

 1. Kunnen alle fietsers meedoen of heb je een bepaald soort fiets nodig?

“De route loopt over het MTB-parcours op de Paaschberg, waardoor het handig is om het met een mountainbike te rijden. Met een gewone fiets is de uitdaging van het parcours te groot.“

 

 1. Vertel eens wat meer over het parcours?
  “Het gebeurt allemaal op de Paaschberg, dicht bij het festivalterrein, met de start en finish tussen het openluchttheater en Hotel de Scheperskamp. Het terrein is zanderig dus het parcours is hier en daar wat mul. De lengte van de beklimming is circa 1 kilometer met 50 hoogtemeters.

 

Vrijwilligers van de Lochemse Wielerclub de Paaschberg zullen het evenement in goede banen leiden en voorkomen dat het dringen wordt op de flanken van de Paaschberg.”

 

 1. Hoe doe je mee?
  “Meedoen is eenvoudig. Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je je inschrijven bij de ingang van het theater. Tot 17.00 uur wordt er gefietst. Voor een bijdrage van €5,- doe je niet alleen mee aan de Paaschberg d’HuZes, maar krijg je ook nog eens toegang tot het festival. En dat komt goed uit want zo rond 17.15 uur wordt het fietsevenement op het podium in het Openluchttheater afgesloten.

De start en finish is vlakbij de ingang van het Openluchttheater. ”

 1. Zijn er nog leeftijdsgrenzen?
  “We hanteren een leeftijdsgrens van 8 jaar. Dat doen we vanwege de stevige afdalingen op het parcours. Dus ieder kind vanaf 8 jaar dat regelmatig fietst en handig is met een mountainbike, kan meedoen.”
 2. Kan ik nog iets meer doen?
  “Jazeker, omdat het doel uiteindelijk is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker kun je je als fietser ook laten sponsoren door familie, vrienden en bekenden voor elke geslaagde beklimming.  Dit regel je zelf door met jouw sponsors zelf afspraken hierover te maken. Voorafgaand of na afloop van jouw prestatie stort je het opgehaalde geld op de rekening van Meeting4Life (NL59 RBRB 8836 5003 15 t.n.v. STICHTING MEETING4LIFE)

omschrijving:  Pdu6 en jouw naam.”

 1. Wat als ik het niet red om zes keer de beklimming te maken?
  “Dat is jammer, maar natuurlijk niet erg. De vrijwilligers van Wielerclub de Paaschberg stellen bij alle clubactiviteiten, dus ook bij deze, het plezier in het fietsen voorop.
  Omdat het bij de Paaschberg d’ HuZes om het leveren van een prestatie gaat, doe je gewoon wat je kunt en soms net een beetje meer.
  Voor de één is dat zes keer beklimmen, terwijl het voor een ander al een mooie prestatie is om twee beklimmingen en afdalingen te volbrengen.”
 2. Zijn er nog andere zaken die de lezers moeten weten?
  “Veiligheid voor jezelf en voor andere staat voorop. Als je meedoet is het dragen van een helm verplicht. Kinderen zonder helm kunnen er eentje lenen bij de organisatie.
  Geef elkaar de ruimte en wees hoffelijk voor de wandelaars en honden op de Paaschberg.”